Herbata to bardzo popularny napój. Anglicy herbacie poświęcili swoje „Five o’clock Tea”. Ta tradycja Brytyjczyków, by o piątej po południu podawać herbatę została zapoczątkowana w 1661 roku przez wielbicieli herbaty, księcia Karola II i jego żonę, Katarzynę. Jest wiele rodzajów herbaty, dlatego warto znać ich właściwości i smaki, by wybrać właściwą dla siebie.
Czerwona herbata znana jest głównie z właściwości odchudzających. Jej produkcją zajmują się Chińczycy i Tajwańczycy. Aby mieć pewność, że pijemy czerwoną herbatę bez dodatków barwników, najlepiej udać się do specjalnego sklepu herbacianego. Czerwoną herbatę należy zaparzać 5 minut. Jej smak jest delikatnie korzenny, a zapach przywodzi na myśl woń wilgotnej ziemi, dlatego nie od razu każdy docenia jej specyficzny smak. Ale dla jej zdrowotnych właściwości zdecydowanie można poświęcić swoje kubki smakowe i zwyczajnie polubić lub przyzwyczaić się do jej smaku.
Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom naparu z czerwonej herbaty:
– zmniejsza uczucie przejedzenia po obfitym posiłku
– poprawia koncentrację i pamięć
– działa moczopędnie, przez co przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu
– działa przeciwpróchnicowo
– pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi
– poprawia krążenie
– pobudza wytwarzanie soków trawiennych i pracę jelit, co ułatwia pozbycie się tkanki tłuszczowej
– ma pozytywny, wzmacniający wpływ na wątrobę, śledzionę i inne narządy wewnętrzne
– osłabia skutki kaca
– łagodzi stres i poprawia nastrój
– zawiera fluor, wapń, mangan i wiele innych mikroelementów
Odchudzanie bez picia czerwonej herbaty nie jest najlepszym pomysłem, tym bardziej że naukowo potwierdzono, że jej picie naprawdę pozwala na pozbycie się niechcianych kilogramów. Francuscy naukowcy przeprowadzili eksperyment w czasie którego polecili grupie osób regularne picie czerwonej herbaty. Okazało się, że 90 % tych osób przez miesiąc schudło od 3 do 10 kilogramów. Poza właściwościami odchudzającymi, czerwona herbata ma także wiele innych – powyżej wymienionych – dlatego nie tylko odchudzający się powinni skorzystać z jej dobroczynnego wpływu.
Czerwona herbata jest niedoceniana. Pijemy czarna, lub coraz częściej zieloną herbatę, a czerwona jest pyszna w smaku i zdrowa.