Na sklepowych półkach możemy dostrzec różne rodzaje herbat, począwszy od tej najpopularniejszej czarnej, aż po herbatę białą i zieloną, które są mniej znane. Co różni herbatę białą od herbaty zielonej? Co warto wiedzieć o tych gatunkach herbat? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Herbata zielona
Podobnie jak herbata czarna tak i herbata zielona produkowana jest z tej samej rośliny, ale poddawana jest całkowicie innemu procesowi fermentacji. Dzięki temu ma ona więcej właściwości, które pozyskiwane są z świeżych liści. Napar z tej herbaty ma słomkową lub jasnozieloną barwę, a także cierpki i nieco trawiasty smak. Jednakże herbata zielona występuje w różnych wariantach smakowych, dzięki czemu zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników. Ponadto ta herbata dobrze wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej.
Herbata biała
Biała herbata swoją nazwę zawdzięcza srebrnobiałym włoskom, które pokrywają pąki rośliny. Ponadto w porównaniu z herbatą zieloną ta herbata posiada wiele prozdrowotnych polifenoli, przez co zyskała miano „eliksiru młodości”. Do produkcji tego rodzaju herbaty wykorzystuje się pąki lub młode liście herbaty chińskiej, które następnie poddawane są procesowi więdnięcia i suszenia. Dzięki temu ma ona delikatny smak i jasnożółtą barwę. Sklep z herbatami oferuje do sprzedaży oryginalną białą herbatę z Chin, jak również mieszanki pod postacią herbata z imbirem. Biorąc pod wzgląd proces produkcji tej odmiany herbaty jest ona jedną z najzdrowszych odmian.
Te rodzaje herbat to nie wszystko. To dopiero początek… Produkcja tych herbat w głównej mierze uzależniona jest od pewnych czynników, którymi są; region, rodzaj gleby, wiek krzaka, jego odmiana, a nawet rodzaj drewna, który używany jest do prażenia liści. W sklepach z herbatami każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Z tego względu warto poświęcić chwilkę na to, aby dokładnie poznać dany gatunek herbaty, wydobywając przy tym wszystko najlepsze co ma. Dzięki temu będziemy szczęśliwsi i jednocześnie docenimy niepowtarzalny smak herbaty!