Jesień to niezwykła pora roku. Kończy się upalne lato, zaczynamy cieszyć się przyjemnym rześkim chłodem jesiennych poranków i wieczorów. Jest to również czas przed nadchodzącą często ponurą i mroźną zimą. To czas kiedy częściej przebywamy w domu, oglądając telewizję, czytając książki czy też relaksując się przy ciepłym napoju. Jesienią warto również zadbać o swoje dobre samopoczucie oraz zapewnić sobie ochronę przed infekcjami.
Najlepszym sposobem na jesienne wieczory jest ciepła herbata rozgrzewająca. Aby napój dobrze smakował i miał walory zdrowotne warto przygotować go na bazie kilku wybranych składników. Najczęściej podstawą herbatki rozgrzewającej jest czarna herbata. Do niej możemy dodawać takie składniki, jakie tylko chcemy. Najczęściej jednak do herbaty dodawany jest imbir, goździki, pomarańcze i cytryny, przyprawy oraz słodkie syropy i miody.
Dodatki do jesiennych herbatek rozgrzewających
Imbir – jest to najczęściej stosowany dodatek do jesiennej herbaty. Imbir poprawia smak napoju, ma również działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Nadaje herbacie ostrzejszego, wyrazistszego smaku. Jest niezastąpiony w początkowych fazach przeziębienia czy grypy.
Goździki – te niewielkie, ususzone kwiaty o doskonały dodatek do herbat jesiennych. Odświeżają oddech, mają również działanie przeciwbakteryjne. Nadają herbacie przyjemnego, korzennego aromatu.
Cytrusy – pomarańcze i cytryny to również smakowity dodatek do jesiennej herbaty rozgrzewającej. Mają dużo witaminy C, są smaczne i bardzo aromatyczne. Idealnie nadają się na chłodniejsze wieczory.
Syropy – doskonałym dodatkiem do jesiennej herbaty są wszelkiego rodzaju syropy, zwłaszcza te domowe. Doskonale sprawdzą się syropy z malin, żurawiny czy też z aronii. Te słodkie napoje dodane do herbaty z pewnością poprawią jej walory smakowe oraz zdrowotne.
Przyprawy – do jesiennych herbatek polecane są takie przyprawy jak cynamon, kardamon, wanilia czy kurkuma. Każda z tych przypraw ma swój niepowtarzalny smak oraz specjalne właściwości zdrowotne.
Miód – ten słodki dodatek do herbat to skarbnica witamin. Miód ma również właściwości antybakteryjne. Warto zatem zamienić biały cukier na ulubiony miód. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie.